Søg
Close this search box.
Dansk design og funktionalitet, når det er bedst

OM DANISH LIGHTING

Siden 1975 har DANISH LIGHTING – først under navnet asger bc og siden som ABC Lys efter vores grundlægger og lysarkitekt Asger Bay Christiansen – været synonymt med håndlavede, danske designerlamper.

Fra dag ét har filosofien været at give vores kunder mulighed for at indrette deres hjem og kontorer med autentisk håndværk, et smukt formsprog og elegante lamper i nordisk stil. Helt på samme måde har det altid været vores ønske, håb og målsætning, at vores enkle designs vil pryde diverse rum på smukkeste vis, samtidig med at de skaber en hyggelig stemning, fremmer trivslen og forbedrer belysningen overalt, hvor mennesker bor og arbejder.

Hver lampe er håndlavet af materialer af høj kvalitet. Grundprincippet er stadig at skabe lys på øjets betingelser. Derfor er det aldrig nok, at en lampe alene er smukt udformet. Den skal også have og give et lys, der harmonerer med det menneskelige øjes behov.

DANISH LIGHTING har i dag et produktsortiment, der spænder over 120+ forskellige lamper i 7.000+ forskellige udgaver. De er alle udformet i en karakteristisk, dansk designstil, som gør, at lamperne er smukke og komplimenterer og kompletterer den øvrige indretning – også når de er slukket. De har desuden altid DET GODE LYS som deres absolutte udgangspunkt: Tindrende klart og smukt.

HISTORIEN BAG – FREM TIL I DAG

DANISH LIGHTING er indbegrebet af en ualmindelig stærk passion for DET GODE LYS og har været det siden vores etablering for snart 50 år siden.

Siden 1975 har DANISH LIGHTING – dengang under navnet asger bc efter vores grundlægger – produceret innovative produkter og belysningsløsninger baseret på en indgående viden om og forskning i lys på øjets præmisser. Netop lysets påvirkning af vores generelle velbefindende – sammenholdt med en lang tradition af ekstraordinær kvalitet og håndværk – er er grundprincippet i alt, hvad vi foretager os. Samtidig har det været medvirkende til, at vi som virksomhed konsekvent udfordrer opfattelsen af, hvad DET GODE LYS kan gøre.

Hos DANISH LIGHTING er vi stolte af vores designtradition, og samtlige lamper bliver fremstillet efter gamle håndværksmetoder, kombineret med de nyeste maskiner og processer. Vi er specialister inden for lysteknik, arbejdsmiljø og belysning, og vi stræber altid efter at skabe den ideelle balance mellem perfekt form og design, det seneste inden for LED-teknologi og en tidløs og minimalistisk æstetik.

I dag fronter Peter Fejerskov DANISH LIGHTING som ejer og adm. direktør. For ham handler det om at sikre, at lys, design og rammer går op i en højere enhed, hvor smukke og tidløse designerlamper favner en dansk og nordisk designtradition, når den er allerbedst.

DESIGNEREN BAG

DANISH LIGHTINGs vej til lyset går gennem vores grundlægger cand. arch. Asger Bay Christiansen og hans innovative og spændende tilgang til DET GODE LYS.

Tidligt i sin karriere opsøgte han læger og videnskabsfolk med viden om, hvordan vores øjne fungerer, for netop at blive ekspert på, hvordan man skaber lys på øjets præmisser. Den usædvanlige kombination af teoretisk viden og designkompetence har Asger Bay Christiansen vidt omkring. Sammen med et team af læger og optometrister har han bl.a. gennemført international anerkendt forskning i øjets reaktion på forskellige lyskildetyper. Og overalt i Danmark finder man lysanlæg, der bærer hans markante fingeraftryk.

Med sin store spændvidde fra teoretisk og fysiologisk viden til design og arkitektur er Asger Bay Christiansen fortsat en ganske særlig profil i dansk design og belysning. Blandt hans vigtigste principper er, at lys aldrig må blænde, og at DET GODE LYS også kræver mørke, fordi kontraster er vigtige for vores lys. Hans ønske er, at så mange mennesker som muligt må opleve solskin i livet – også på grå- og regnvejrsdage. Eller som han tidligere har udtalt til et dansk medie: ”Det er i kontrasterne – i mødet mellem lys og mørke – at vores verden for alvor bliver bragt til live”. Netop de ord gennemsyrer fortsat DANISH LIGHTING.

PRODUKTKOLLEKTION

Allerede inden udgangen af 1980erne havde DANISH LIGHTING udviklet mere end 7.500 forskellige lamper.

Alle lamperne i vores omfattende produktsortiment er håndsamlet, hvilket betyder, at vi har mulighed for at kombinere lamperne helt efter vores kunders ønsker – i alle tænkelige farver og/ eller specielle metaller (f.eks. rå aluminium, kobber, messing mm).

Indvendig bliver lamperne vådlakeret med en special farvenuance, der gør, at lysreflektion fra skærmenes inderside understøtter lampens funktion – uanset om det er en bredstrålet lampe med bred lysstråle eller en spot lampe. Samtidig giver våd lak en længere holdbarhed og holder farvenuancen.

Uanset om der er tale om en bordlampe til kontoret, en pendellampe til stuen eller indbyggede loft- og væglamper til f.eks. badeværelset, sørger DANISH LIGHTING altid for at finde den helt rigtige løsning – og for at tilvejebringe en belysning, der er både æstetisk ren og smuk i sit udtryk.

For os handler det både om det naturlige og det kunstige lys, og siden 1970’erne har vi arbejdet ambitiøst og målrettet på at ændre opfattelsen og oplevelsen af lyset.

Vores DNA er det enkle, det stringente og det tæt på rendyrkede minimalistiske. Men vi leger også og udfordrer grænserne, fordi vi forstår, at lamper er meget mere og andet end lys. De kan være deciderede lysobjekter eller måske ligefrem kunstinstallationer i et rum – ude som inde. For når DET GODE LYS bliver sat i spil og brugt rigtigt, får lamper ofte en helt anden karakter, et helt udtryk og et helt andet temperament.